Süre
10.5 Hafta, 62 Saat


Gün ve Saat
Cumartesi Günleri 12.00-16.00
Çarşamba Günleri 19.00-22.00


Program Ücreti
22.000 TL


Eğitim Kanalı
Hibrit


Başlangıç / Bitiş Tarihleri
16 Mart 2024
8 Haziran 2024

Program Hakkında

Ayakkabının geçmişten günümüze kadarki evriminin incelenmesiyle başlayacak program kapsamında, çeşitli ayakkabı modellerinin tasarım, malzeme seçimi, koleksiyon aşamaları ele alınacaktır. Program sonunda katılımcılar kendi portfolyolarını oluşturabileceklerdir.

Program İçeriği

Moda Tarihi: Moda ve modacı kavramlarının oluşmaya başladığı 1900’lerden günümüze Moda Tarihinin incelenmesi. Sanat akımları, ikonlaşmış moda markaları ve trendsetter’lar, moda tarihinde ayakkabı ve aksesuarın incelenmesi.

Ayakkabı Tarihi: Yaşam şekilleri, sosyoloji, iklim koşullarına göre tarih öncesinden günümüze dünya ayakkabı tarihinin incelenmesi. Cumhuriyet öncesi ve Cumhuriyet sonrası Türkiye’sinde ayakkabı tarihinin incelenmesi. Ayakkabı Tasarımı: Ayakkabı Tasarımcısı kavramının incelenmesi. Manolo Blahnik, Jimmy Choo, Guseppe Zanotti gibi devlerden başlayarak Eski ve yeni dönem ayakkabı tasarımcılarının ve koleksiyonlarının incelenmesi.

Ayakkabı Tasarımcıları : Dünyada Farklı hedef kitlelere hitap eden güncel ayakkabı markalarının koleksiyon oluşturma, satış vb. strateji olarak incelenmesi. Koleksiyon analizi yapılması, koleksiyon kavramının örneklerle incelenmesi.

Dünyaca ünlü markaların incelenmesi, marka ve koleksiyon analizinin yapılması. Malzeme Bilgisi: Ayakkabıda kullanılan ana ve yardımcı malzemelerin tanınması, malzemelerin yapısı ve üretiminin incelenmesi. Ayakkabı Üretim Teknolojisi: Ayakkabı üretim teknolojisi, üretim planlama, ıstampadan ürüne geçiş aşamaları, kullanılan makine ve ekipmanlar, özgün tasarımları ürüne dönüştürme aşamaları ile ilgili bilgi verilmesi. Ayakkabı Üretim Bilgisi: El üretimi ve Montaj. Fabrikasyon üretim. Üretim makinaları ve aletler

Malzeme Bilgisi ve terminolojisi: Deri bilgisi, deri çeşitleri, deriyi tanımak, işlemek, deride desen, doku, işleme, boyama, baskı teknikleri. Suni deri, kumaş malzeme, nano teknolojik akıllı malzemeler

 

Deri Üretim Teknolojisi: Deri teknolojisinin genel tanımı, deri işlenti basamakları.

 

Ayakkabı Aksesuar Bilgisi: Ayakkabıda kullanılan aksesuarlar, toka, kapsül, bağcık, taş, metal, plastik, el yapımı, enjeksiyon aksesuarlar. Farklı ayakkabı üretim videoları izleyip, üretim detaylarının tekrarlanması.

 

Günümüzün yükselen sneaker trendleri ve spor ayakkabılarının detaylı sunumu. Ayakkabı markalarının tasarımdan başlayarak, koleksiyon oluşturma, üretim sistemleri, farklı satış teknikleri, hedef kitle ve kültürel farklılıklar ele alınarak incelenmesi.

Ayak Anatomisi: Ayak Anatomisi, basış, ağırlık kontrolü, harekete göre değişen ağırlık merkezleri. Ortopedi. Ortopedik ayakkabı. Ayak ve kalıp bilgisi. Basım yanlışlarına dayalı ayak rahatsızlıkları. Sağlıklı ayakkabı kullanımı. Dünyada yapılmış farklı ayakkabı türlerinin öğrenilmesi, Tarihi ayakkabı çeşitleri ve ayakkabı tarzlarının tek tek incelenmesi.

Dünyada bulunan tüm güncel kalıp ve ayakkabı şekillerinin, burun form ve ökçe modellerinin incelenmesi. Tarihi ve Tasarımcılara ait tarihe geçmiş imza modellere detaylı şekilde değerlendirilmesi. Günümüzdeki güncel ayakkabı markalarının tarz ve koleksiyon olarak incelenerek sınıfta aktif katılım ile değerlendirmelerinin yapılması.

Çizim tekniklerine giriş 1.Çizim nedir? Kompozisyon nasıl planlanır? Oran orantı ve perspektif nedir?

Ayakkabı Çizim 1: Ayakkabı kalıbı çizilmesi, kağıda kompozisyon oturtma. Sınıf içi ilk çizimlerin yapılması. Çizim değerlendirmelerinin yapılması.

Cumartesi yapılan çizimlerin değerlendirilmesi, kritiklerinin yapılması. Kategorilere ayırarak ( sneaker, flat, babet, sandalet, bot, vb…) , malzeme, şekil ve estetik öğeleri ile ayakkabı tasarımlarının incelenmesi.

Ayakkabı Çizim 2: Farklı açılardan ayak anatomisi incelenerek Karakalem ayak çizimlerinin yapılması. Işık ve gölge mantığı anlatılarak ayak çizimlerinde ışık gölge çalışması yapılması, doğru tarama yöntemi, doğru malzeme seçiminin belirlenmesi. Farklı ayakkabı malzemeleri, aksesuarları taban numunelerinin sınıfta incelenmesi.

Hazır şablonlar üzerinden çeşitlerine göre ayakkabıların çizimlerinin yapılması.  Karışık teknik ile ayakkabı boyama çalışmaları yapılması.

Trend Araştırması: Trend Nedir? Trendler nasıl belirlenir? Dünyaca ünlü trendsetter’ların incelenmesi. 2023/2024 Trendleri ile ilgili sunum yapılması. Dünyada süregelen ayakkabı trendlerinin incelenmesi. Sınıf içerisinde trend araştırma gruplarının oluşturulması.

Sınıf içerisinde oluşturulan grupların hazırladıkları trend araştırmalarını sunmaları ve üzerinde yorumlama yapılması.

Beyazıt’a ve Mısır çarşısına malzeme gezisi yapılması. Ayakkabı malzemeleri ve aksesuarları satan mağazaların gezilmesi, sektör ile ilgili bilgi edinilmesi.

Konu belirleme – Koleksiyon Oluşturma: Koleksiyon nasıl oluşturulur, koleksiyon bütünlüğü nasıl sağlanır? Tasarımların netleşmesi, 10 parçalık 4 mevsimi içine alan koleksiyon oluşturulması; Sandalet, Babet, Espadril, Günlük, Spor, Gova, Bot, Çizme modelleri. Konsept Oluşturma: Yapılan araştırmalar ışığında her kursiyerin kendi tasarım konseptlerini oluşturması

Ayakkabı Çizim 3: Yapılan eskizlerin boyanması, ışık gölge verilmesi, derste uygulamalı boyama teknikleri gösterilmesi, örnek boyama videosu paylaşılması.

Moodboard Hazırlama: Belirlenen konuya uygun olarak yapılacak tasarımların board’larının oluşturulması-moodboard oluşturma teknikleri. Moodboard örneklerinin incelenmesi, koleksiyon renkleri nasıl belirlenir? Ayakkabı koleksiyonlarının renk ve tasarım olarak incelemesi.

Marka oluşturma

Marka Oluşturma I: Marka değerini arttıran etkiler. Başarılı marka özellikleri ve marka geliştirme ilkeleri. Marka ismi yaratımında harflerin ve seslerin önemi. Dijital ortamda markayı konumlandırma. Marka renklerini seçerken algıda rengin önemi ve renklerin kişilerde uyandırdığı psikolojik etkiler.

Marka Oluşturma II: Her öğrencinin kendi koleksiyonu için marka kimliği oluşturulması

Logo & Amblem: Amblem ve Logonun kurumsal kimlik açısından önemi. Başarılı bir amblemin özellikleri. Sunum Paketleme: Logo ve Amblem kullanarak farklı paketleme teknikleri kullanmak.

Portfolyo teknikleri, Konuya göre dijital ya da basılı portfolyo oluşturmak, portfolyo içeriği belirleme, örnek portfolyo incelemesi.

Kutu ambalaj teknikleri. Yaratılan marka logo doğrultusunda konsepte uygun kutu ve ambalaj yaratmak, farklı materyallerle oluşturulmuş ambalaj tasarımlarının incelenmesi

Çıkan eskizlerin konulara göre değerlendirilmesi, eksiklerin belirlenmesi, çizimlere devam edilmesi. Marka ve koleksiyon oluşturma ile ilgili detaylı bilgilendirme yapılması

Her öğrencinin hazırladığı kutu ambalaj çalışmalarının değerlendirilmesi, kritiklerinin yapılıp finalize edilmesi. Moodboard, koleksiyon çizimleri, marka logo çalışmalarının değerlendirilip geliştirilmesi, portfolyo çalışmasının yapılması.

Yapılan çalışmaların değerlendirilmesi, portfolyoların online portfolyo olarak sunulması.  Koleksiyon ve marka değerlendirilmelerinin yapılması ve final.

Eğitmen

EĞİTMEN: PINAR ERGÜN

2004 yılında İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi GSF Tekstil bölümü Moda Aksesuar Tasarımı Programından mezun

olmuştur. Tasarımcı 2003 yılında 4.Ulusal Özgün Ayakkabı Yarışmasında kadın kategorisinde 1.lik ödülü

almıştır.2009 yılında kendi markasını kurmuştur ve bu marka adı altında kişiye özel ayakkabı tasarımı ve sezonluk

koleksiyonlar hazırlamaktadır. Bu tarihten itibaren İstanbul Fashion Week kapsamında 9 adet defileye ayakkabı tasarımı yapmıştır. 2014 Yılından itibaren Çeşitli ayakkabı firmalarına marka danışmanlığı yapmaktadır. 2014 yılından başlayarak 2 sezondur Vakko Wedding için özel koleksiyonlar hazırlamaktadır. 2015 Yılında ‘Sold’ isimli günlük kullanıma yönelik, her biri limitli sayıda üretilen ikinci bir ayakkabı ve çanta markası kurmuştur. Halen 2020 Yılında kurduğu Londra merkezli MYYAZ markasının üretim ve pazarlamasını İstanbul – Londra hattında devam ettirmektedir.

 

EĞİTMEN : ZEYNEP ATINÇ

Ankara’da (1977) doğup Brüksel’de büyüyen, tasarım becerilerini Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar, Resim Bölümü’nde doktora derecesiyle geliştiren, İstanbul merkezli bir tasarımcıdır. İstanbul’da birçok köklü markada çalışmış ve ayakkabı sektörüyle ilgili paha biçilmez deneyim ve iç görü kazanmıştır. Halen yeni kurmuş olduğu markası TWIMC – To Whom It May Concern- üzerine çalışmaktadır.

 

 

EĞİTMEN : AYSUN PELVAN

Gazete ve yayıncılığın dijitale yolculuğu, tipografi, reklam grafiği, illüstrasyon konularında araştırmalar yaparak çeşitli makeleler ve projeler hazırladı. Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü’nde dersler verdi. Logo, kurumsal kimlik dalında Avrupa tasarım ödülü, GMK’nın (Grafikerler Meslek Kuruluşu) Kurumsal kimlik tasarım birincilik ödülü, GMK’nın (Grafikerler Meslek Kuruluşu)’ndan İKSV İstanbul Bienali kitaplarıyla 3 kez kitap dalında birincilik ödülü, Üniversitelerarası Çocuk Kitabı Resimleme Yarışması birincilik ödülü, Kendi yazdığı ve resimlediği çocuk kitabıyla Kültür Bakanlığı Çocuk Kitabı Resimleme Yarışması başarı belgesi aldı. Gülizar Çepoğlu ile hazırladıkları bir çok tasarım projesi ve kitaplar; Printed Matter, Page Layout, Print Dergisi, Big Colour, Experimental Layout gibi uluslararası kitap ve dergilerde yayınlandı. Milliyet Gazetesi Satış ve Pazarlama, Reklam Departmanı’nda lise döneminde 2 yıl staj yaptı, üniversite döneminde part time çalıştı. Çeşitli reklam ajanslarında ve tasarım ofislerinde art director olarak çalıştı. Çalışmalarına kendi kurduğu tasarım ofisinde art director olarak devam etmekte ve Zebra Film Prodüksiyon ile ortak tasarım projelerinde çalışmaktadır.

 

No Comments Yet

Comments are closed